Blog > Komentarze do wpisu
NALEŚNIKI DROŻDŻOWE ZE SZPINAKIEM
Ciasto: szklanka mąki; 200 ml mleka;; 80 ml wody; 4 jajka; 10g drożdży; 30 ml oleju; sól; Nadzienie: 500g mrożonego szpinaku; 100g ostrego żółtego sera; 100g wędzonej szynki; 125mlmleka; 2 ząbki czosnku; 20g mąki; 20g masła; sól;
Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy drożdże z wodą i letnim mlekiem. Dodajemy żółtka i przyprawy. Cały czas mieszamy składniki, żeby nie było grudek. W trakcie mieszania dodajemy stopniowo mąkę. Na końcu delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek. Mieszamy,odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie smażymy naleśniki Rozmrażamy szpinak i odsączamy. Dodajemy do niego posiekany czosnek z solą. Z 30g masła i mąki robimy zasmażkę, do której płynnym ruchem wlewamy mleko. Gotujemy sos, cały czas go mieszając. Na koniec dodajemy szpinak z czosnkiem. Na łyżce masła smażymy pokrojoną w paseczki wędzonkę, dodajemy ją po usmażeniu do nadzienia. Można włożyć naleśniki do brytfanki i posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku ok kwadransa w temperaturze 190 stopni.
niedziela, 28 grudnia 2008, klitus.bajdus

Polecane wpisy

  • GRANOLA

    450 g płatków owsianych; 120 g pestek słonecznika; 120 g ziaren sezamu; 175 g musu jabłkowego; 2 łyżeczki zmielonego cynamonu; 1 łyżeczka zmielonego imbiru; 6 ł

  • ZUPA SEROWA

    1,5l wywaru lub wody;4 serki topione po 100g;100g szynki wędzonej lub chudego boczku;2 pokrojone w kostkę cebule;2 ząbki czosnku;1 łyżka masła;grzanki;sól;piepr

  • MAKARONIKI ORZECHOWE PROSIACZKA

    1/2 kostki miękkiego masła; 1/2 szklanki cukru; łyżeczka esencji waniliowej; 1/4 szklanki gorącej wody; 1 i 2/3 szklanki mąki; 1/2 łyżeczki soli; białko lekko u